Videoklipp på sociala medier

Viktig information till alla vårdnadshavare! Just nu cirkulerar ett videoklipp på sociala medier, exempelvis på Snapchat, Tiktok, Instagram, Facebook och Youtube, men säkert även på andra plattformar.

Det är en mycket grafisk och ocensurerad video som visar en 33-årig man som avslutar sitt liv genom att skjuta sig själv. Nu har videon bland annat hamnat på TikToks rekommendationssida och på Instagrams upptäckssida. Den kan alltså komma upp i allas flöden. Videon kan även vara dold i slutet på andra videoklipp eller visas i flödet med en annan startbild.

De sociala medierna försöker nu febrilt att ta ner alla versioner av klippet, men tyvärr har det visat sig vara svårt. En stark rekommendation till er vårdnadshavare är att temporärt stänga ner sociala medier tills klippet har kunnat raderas, alternativt begränsa, vara uppmärksamma och prata med era barn om vad de ser på sina sociala plattformar. Har era barn redan sett klippet är det viktigt att prata och resonera med dem om det, samt försöka svara på de frågor som väcks.

När liknande klipp spreds för ett antal år sedan, blev det väldigt traumatiskt för många barn.

Referenser vid samtal om självmord:

https://www.suicidezero.se/

https://mind.se/om-sjalvmord/”

Med vänliga hälsningar

Olivia Catolino, kurator på Börje, Järlåsa och Vänge skola

14 september 2020